Πολλοί αρχιτέκτονες οραματίζονται έναν κόσμο βασισμένο στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα, η βιοκλιματική είναι ένας κλάδος της αρχιτεκτονικής που λαμβάνει υπ’ όψη τις αρχές της οικολογίας και αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε σε μερικούς από αυτούς τους αρχιτέκτονες αλλά και σε βοτανολόγους που έχουν βάλει το λιθαράκι τους για μια νέα εποχή με περισσότερο πράσινο.

1.Η Όασης του Aboukir, Παρίσι

Ο Patrick Blanc ο εφευρέτης των ‘ζωντανών’ τοίχων δημιούργησε ένα κατακόρυφο τοίχο που καλύπτει την πρόσοψη ενός κτιρίου στην οδό 83 Rue d’Aboukir στο Παρίσι. Ο τοίχος διαθέτει 237 διαφορετικά είδη φυτών. Ο κάθετος κήπος επιτρέπει στους ανθρώπους να αναδημιουργήσουν ένα ζωντανό σύστημα πολύ παρόμοιο με το φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: Dezeen magazine

2.Bosco Verticale, Μιλάνο

Ο διάσημος αυτός ουρανοξύστης σχεδιάστηκε από τους Stefano Boeri, Gianandrea Barreca και Giovanni La Varra. Το γνωστό και ως κατακόρυφο δάσος με την ποικιλία των φυτών που διαθέτει βοηθά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και της σκόνης. Αποτελείται από δυο πύργους που βοηθούν στην αναζωογόνηση του περιβάλλοντος και ευδοκιμούν πάνω από 900 δέντρα. Παράγει οξυγόνο και προστατεύει τους ανθρώπους από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.

Πηγή: Pinterest & the Great Planet

3.Yin & Yang Penda ,Γερμανία

Το συγκεκριμένο στούντιο με σχήμα το οποίο βασίζεται στο κινέζικο σύμβολο Yin & Yang, ιδρύθηκε από τους αρχιτέκτονες Chris Precht και Dayong Sun και απευθύνεται σε οικογένειες που θέλουν να ζήσουν αλλά και να εργαστούν στην ύπαιθρο. Στην περίπτωση αυτή, οι πελάτες που επιλέγουν το στούντιο αυτό, επιθυμούν να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα. Η στέγη είναι το καταλληλότερο μέρος για την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και βοτάνων. Για αυτό και η τοποθεσία του κτιρίου είναι απομακρυσμένη από το νέφος της πόλης και κοντά στην φύση.

Πηγή: Dezeen magazine

4.Ravel Plaza, Άμστερνταμ

Η εταιρεία MVRDV δημιούργησε ένα πολυλειτουργικό κτίριο που περιέχει γραφεία αλλά και άλλους εμπορικούς χώρους. Μεγάλο μέρος του κτιρίου καλύπτεται από φυτά και είναι κτισμένο από φυσική πετρά παρουσιάζοντας μια οικιστική πρόταση.

Πηγή: MVRDV

5.Eco-luxury Hotel, Παρίσι

Ο αρχιτέκτονας Kengo Kuma & Associates παρουσιάζουν ένα μοντέρνο ξύλινης αρχιτεκτονικής κτίριο. Το οικολογικό αυτό ξενοδοχείο το οποίο θα βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, προβλέπουν να κάνει τρομερή αίσθηση στη γειτονιά Rive Gauche της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το eco-luxury hotel εκτός από την πυκνή βλάστηση που θα διαθέτει εξωτερικά, θα περιλαμβάνει και ένα τεράστιο κήπο στο εσωτερικό του συγκροτήματος. Το ξενοδοχείο χαρακτηρίζεται ως ένας ‘πράσινος πνεύμονας’ απαραίτητος ανάμεσα στο αστικό περιβάλλον. Η καταληκτική ημερομηνία δημιουργίας είναι το 2020.

Πηγή: Dezeen magazine

Τζίνα Ζωγράφου,

Οικονομολόγος

𝐼'𝓂 𝒶𝓃 𝐸𝒸𝑜𝓃𝑜𝓂𝒾𝓈𝓉 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝓂𝒶𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒾𝓃 𝑀𝐵𝒜 𝒜𝒸𝒸𝑜𝓊𝓃𝓉𝒾𝓃𝑔, 𝓈𝓉𝓊𝒹𝒾𝑒𝒹 𝒾𝓃 𝓉𝒽𝑒 𝒩𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃𝒶𝓁 𝒶𝓃𝒹 𝒦𝒶𝓅𝑜𝒹𝒾𝓈𝓉𝓇𝒾𝒶𝓃 𝒰𝓃𝒾𝓋𝑒𝓇𝓈𝒾𝓉𝓎 𝑜𝒻 𝒜𝓉𝒽𝑒𝓃𝓈. 𝔹𝕖 𝕡𝕒𝕣𝕥 𝕠𝕗 𝕥𝕙𝕖 𝕤𝕠𝕝𝕦𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕟𝕠𝕥 𝕥𝕙𝕖 𝕡𝕠𝕝𝕝𝕦𝕥𝕚𝕠𝕟
Close