Πόσο συχνά σας έχει τύχει κάποιος να σας ζητήσει κάτι και να απαντήσετε “ναι”, “βεβαίως”, “φυσικά και θα το κάνω”; Δύο μέρες αργότερα, φορτωμένοι από τις τόσες υποχρεώσεις, δεν σας μένει χρόνος ούτε για να ολοκληρώσετε τις δικές σας δουλείες.

Ένα άλλο παράδειγμα, πόσες φορές αγοράσατε ένα προϊόν που ποτέ δεν το χρησιμοποιήσατε ή αγοράσατε ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια που ακόμη δεν τα έχετε φορέσει; Σίγουρα όλοι στα σπίτια μας έχουμε πολλά προϊόντα τα οποία δεν χρησιμοποιούμε ή δεν καταναλώνουμε.

Κατά κύριο λόγο αυτό συμβαίνει γιατί αποφεύγουμε να απαντάμε αρνητικά στις τάσεις της εποχής, στις προτάσεις των άλλων και τις επιθυμίες μας, λέγοντας σε όλα “ναι”.

Πώς όμως θα καταφέρουμε να έχουμε τον έλεγχο ή ακόμα και να αντισταθούμε στις αγορές μας; Πώς θα μάθουμε να λέμε “όχι”; Με τα παρακάτω tips όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια διλήμματα μπορούν να καταλάβουν πότε είναι η ώρα να πουν όχι και πότε να πουν ναι σε μια αγορά.

Όταν βρεθείτε σε θέση να αγοράσετε ένα προϊόν αλλά θέλετε να δείτε αν θα προσφέρει αξία στην ζωή σας ή όχι, μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω έξι ερωτήσεις στον εαυτό σας για το διαπιστώσετε:

  1. Το χρειάζομαι;
  2. Μήπως έχω κάτι παρόμοιο;
  3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω υλικά που έχω ήδη στο σπίτι μου και να το φτιάξω μόνος μου;
  4. Είναι καλής ποιότητας και πόσο θα διαρκέσει;
  5. Θα με διευκολύνει στην καθημερινότητά μου;
  6. Θα μου φέρει ευτυχία;

Με αυτές τις ερωτήσεις μπορούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας από την συσσώρευση ανεπιθύμητων αντικειμένων να εξοικονομήσουμε χρήματα, χρόνο και φυσικά να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον με μια ακόμη αγορά.

Και μην ξεχνάτε ποτέ πως, ό,τι δεν είναι σαφές ναι τότε, είναι σαφές όχι…

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Executive Editor | Environmental Scientist, BSc
Close