Τομή στον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια συζήτηση και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν ήταν η σημαντικότερη κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας στα πλαίσια του Οικολογικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 25-26-27 Σεπτεμβρίου, με διοργανωτές τον Δήμο του νησιού και το ECOCITY.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων στο επίκεντρο των δράσεων και των συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Ανεμογεννήτριες, την Κυκλική Οικονομία και την Ανακύκλωση καθώς και την Βιώσιμη Κινητικότητα και την Ηλεκτροκίνηση. Περισσότεροι από 16 έγκριτοι ομιλητές, ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων εισηγήθηκαν σε συνεδρίες και υπεύθυνα απάντησαν ερωτήματα των πολιτών κατά τις συναντήσεις του δημόσιου διαλόγου, που διεξήχθη μεταξύ των κατοίκων της Αστυπάλαιας επί των κρίσιμων ζητημάτων – περιβαλλοντικών και οικονομικών που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής τους, την τουριστική ταυτότητα του νησιού και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, οι μαθητές διεξήγαγαν έρευνα, συγκεντρώνοντας απαντήσεις από 101 πολίτες, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στις επί μέρους συνεδρίες και δημιούργησαν συμβολικές κατασκευές αντλώντας θέματα από το πρόγραμμα του Τριήμερου. Συγκεντρωτικά, επίσης, τα επίδωσαν στον Δήμαρχο κ. Κομηνέα κατά την λήξη των εκδηλώσεων. Επιπλέον, 30 εκπαιδευτικοί της Αβάθμιας και Ββαθμιας εκπαίδευσης από 4 νησιά, φιλοξενούμενοι του Δήμου Αστυπάλαιας, συμμετείχαν σε βιωματικό σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου γνώρισαν νέες πρακτικές και τεχνικές προσέγγισης των οικολογικών θεμάτων.

Στο πλαίσιο της θεματικής για την Ηλεκτροκίνηση, και για όλη την διάρκεια του τριήμερου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη και test ride ηλεκτροκίνητου δίκυκλου. Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν με φυσική παρουσία αλλά και με εξ αποστάσεως σύνδεση ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ΓΓ ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος, ο ΓΓ ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο Βουλευτής και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Ζήσης Τζικαλάγιας, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Κρεμλής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Δήμαρχοι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, Πάτμου κ. Ελευθέριος Πέντες και ο Αντιδήμαρχος Βριλησσίων κ. Αλέξης Μαυραγάννης. Στην πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων συνέπραξαν η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η ΚΕΔΕ και ο ΕΟΤ.

Η απήχηση της πρωτοβουλίας του Δήμου Aστυπάλαιας και του ECOCITY ήταν μεγάλη και ήδη έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον να οργανωθούν παρόμοιες δράσεις και σε άλλους Δήμους, ενώ η Δημοτική Αρχή της Αστυπάλαιας σχεδιάζει να το θεσμοθετήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του Τριήμερου στην Αστυπάλαια εκτιμάται ότι περισσότεροι από 750 πολίτες συμμετείχαν συνολικά σε όλες τις δράσεις με φυσική παρουσία, τις live stream συνεδρίες παρακολουθούσαν εξ’ ολοκλήρου 45 άτομα ανά μέρα ενώ τα μέχρι στιγμής on line views έχουν ξεπεράσει τα 670 και οι ανταποκρίσεις στη σελίδα του fb τις 4000.

Αναφορά περιεχομένου ομιλιών και παρεμβάσεων στο Οικολογικό Τριήμερο στην Αστυπάλαια 2020

Αναλυτικότερα, ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, εγκαινιάζοντας τη σειρά των εκδηλώσεων, τόνισε την βούληση της κυβέρνησης, καθώς και του ίδιου του πρωθυπουργού, η Αστυπάλαια να μετατραπεί σε ένα νησί – αυτόνομο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης καθώς έχει επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ηλεκτροκίνησης. Ο κ. Κονσολας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ που αναφέρεται την ανάπτυξη πράσινων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του τριημέρου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε ευρεία δημόσια διαβούλευση, τίθενται ζητήματα Αιολικής Ενέργειας – Ανακύκλωσης – Οικολογικής Μετακίνησης, διαγράφοντας το δρόμο για την Πράσινη Ταυτότητα της Αστυπάλαιας. Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νίκος Κομηνέας είπε πως «στόχος είναι να παρατεθούν οι απόψεις όλων των πλευρών, έτσι ώστε να έχουμε μία πληρέστερη άποψη για όλα όσα πρέπει να προβλεφθούν και να προληφθούν ώστε το νησί μας να γίνει πρότυπο Βιώσιμης Ανάπτυξης». «Περιμένουμε να ακούσουμε τη φωνή των κατοίκων, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να συνδιαμορφώσουν τις τελικές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Κώστας Βαφειάδης πρόεδρος του ECOCITY, ενώ όπως είπε, «τα αποτελέσματα του συνεδρίου μπορούν οδηγήσουν μία καλά ενημερωμένη κοινωνία ώστε να διαμορφώσει το μέλλον της με τους κατάλληλους όρους».

«Στόχος αυτού του πολυεπίπεδου γεγονότος είναι να δημιουργηθεί ένα καλό προηγούμενο για την εισαγωγή της δημόσιας συζήτησης στη συνολική διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων», ανέφερε η κα Χριστιάνα Πειρασμάκη, μέλος του Δ.Σ. του ECOCITY και Συντονίστρια της Ομάδας Οργάνωσης του Τριήμερου, ενώ επεσήμανε την δράση των μαθητών οι οποίοι διεξήγαν έρευνα μεταξύ των κατοίκων του νησιού σχετικά με τα ζητήματα που συζητήθηκαν στις συνεδριακές εκδηλώσεις και στην διαβούλευση. Το δείγμα άγγιξε το 10% του πληθυσμού του νησιού και τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με αυτά της διαβούλευσης, θα αποτελέσουν τη βάση για τη χάραξη των περιβαλλοντικών πολιτικών του νησιού.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος επεσήμανε ότι η χώρα απέκτησε έναν νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος στοχεύει να κάνει πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου, «να μηδενίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματα που οδηγούνται σε ταφή και να δώσουμε έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση» ενώ σημαντική προτεραιότητα δίνεται στην εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω», έτσι ώστε το κάθε νοικοκυριό να χρεώνεται ανάλογα με τις ποσότητες που απορρίπτει. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η παραγωγή ενέργειας από δευτερογενή καύσιμα – απόβλητα αντιμετωπίζεται θετικά, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον».

Απ΄ την πλευρά του σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε ο κ. Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, τόνισε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχονται από την ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα και πρότεινε τη δημιουργία ενός τουλάχιστον εμβληματικού έργου, στα πεδία που αφορούν τα έξυπνα δίκτυα, τις πράσινες υποδομές, τις ΑΠΕ, ή άλλη σχετική τοπική ανάγκη που πρέπει να αναπτυχθεί.

Εκ μέρους του ECOCITY η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, τόνισε την ανάγκη αποφυγής των λαθών του παρελθόντος, τη διαμόρφωση της πράσινης ταυτότητας της χώρας και της Αστυπάλαιας, αλλά και την ανάγκη εμπέδωσης κοινωνικής συναίνεσης σε περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα, ενώ επικεντρώθηκε σε ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, της εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και της Οικολογικής Μετακίνησης.

Τον χάρτη των ΑΠΕ τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας, ανέλυσε ο κ. Στεφανάτος Νικόλαος, Διευθυντής Τομέα Αιολικής Ενέργειας από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Θάλασσα: Η λύση για την ενεργειακή Αυτοδυναμία των μικρών νησιών», ανέπτυξε στην ομιλία του ο καθηγητής Νικήτας Νικητάκος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παρέμβαση έκανε με μήνυμά του και ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας ΕΟΤ. «Αν θέλουμε να δουλέψουμε επάνω στη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος πρέπει να δουλέψουμε επάνω στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εκεί να εστιάσουμε σοβαρά », ανέφερε.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, με μήνυμά του αναφέρθηκε σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών δια των οποίων ενθαρρύνεται «η υλοποίηση των των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας , της μικροκίνησης και της ηλεκτροκίνησης» «Είναι τεράστια η πρόκληση προκειμένου να μειώσουμε, τα επόμενα δέκα χρόνια, κατά 55% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής, και πρόσθεσε ότι «αναμένονται τεράστιες αλλαγές για την κοινωνία και την οικονομία, με οδηγό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πόλεις με ελάχιστα αυτοκίνητα και πάρα πολλούς πεζούς, με πολύ χαμηλά επίπεδα ρύπων, είναι τα θετικά της πανδημίας, και αυτή την εικόνα πρέπει να κρατήσουμε», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ .

Από την πλευρά του ο καθηγητής ΕΜΠ και μέλος του Δ.Σ. του ECOCITY Θάνος Βλαστός, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η κινητικότητα δεν σημαίνει απλά μεταφορά αλλά συμμετοχή αισθήσεων και συμπεριφορών κατά την μετακίνηση και ότι «η χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου σε μικρούς τόπους όπως η Αστυπάλαια, μπορεί να κάνει θαύματα και να γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα».

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Close