Τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια) είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς σε αυτή την περίοδο. Όμως πολλές ΜΚΟ και κυβερνήσεις ανησυχούν για τη διαχείριση των απορριμάτων τους καθώς, η ρύπανση από τα συγκεκριμένα έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά αισθητή.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κομμάτια από PPE (personal protective equipment/μέσα ατομικής προστασίας) έχουν διανεμηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με μια μελέτη επιστημόνων στο University College London, εάν κάθε άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούσε μάσκα μίας χρήσης κάθε μέρα για ένα χρόνο, θα δημιουργούσε 66.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων – ίσο με δέκα ελέφαντες.

Σε ένα νοσοκομείο, αυτά τα αντικείμενα θεωρούνται ιατρικά/επικίνδυνα απόβλητα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαχειριστούν με ειδικές μεθόδους ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος ή για την μόλυνση ανθρώπων που τα διαχειρίζονται. Όμως πλέον παρατηρούμε πως βρίσκονται παντού, στους δρόμους, στην φύση, στις παραλίες, που σημαίνει ότι η διαχείριση τους είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη. Σύμφωνα με μια έκθεση του WWF, εάν μόνο το 1% των 1 δισεκατομμυρίου μασκών που χρειάζονται στο Torino στην Ιταλία τους επόμενους μήνες απορρίπτονται λανθασμένα και κατέληγαν στο φυσικό περιβάλλον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 10 εκατομμύρια μάσκες να ρυπαίνουν τους ωκεανούς μας.

Οι ιατρικές μάσκες κατασκευάζονται συνήθως από πολυπροπυλένιο, ένα πολύ πυκνό θερμοπλαστικό, το οποίο είναι μη βιοαποικοδομήσιμο και μη ανακυκλώσιμο. “Δεν είναι το χειρότερο πολυμερές, αλλά γενικά εκτιμάται ότι το στερεό πολυπροπυλένιο κάνει περίπου 500 χρόνια για να διασπαστεί”, δήλωσε η Etienne Grau, καθηγήτρια έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό στο HuffPost France. Ωστόσο, οι επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες είναι ασφαλείς στη χρήση, αρκεί να πλένονται και να σιδερώνονται μετά από κάθε χρήση.

Ενώ τα γάντια από λατέξ είναι εξαιρετικά σημαντικά σε κλινικές συνθήκες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επισημαίνει ότι το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη προσέγγιση καθώς η επιφάνεια των γαντιών μπορεί να μολυνθεί το ίδιο με τα γυμνά χέρια και εάν στη συνέχεια αγγίξουμε το πρόσωπό μας μπορούμε να μολυνθούμε το ίδιο. Ο covid-19 περιβάλλεται από μια επικάλυψη λίπους και πρωτεΐνης, μόνο το σαπούνι και τα απολυμαντικά (>65ο) μπορούν να διαλύσουν την επιφάνεια αυτή αποτελεσματικά.

Ένας γιατρός του NHS έγινε viral αφού μοιράστηκε ένα βίντεο στο TikTok λέγοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, φορώντας γάντια.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε;

  • Αγοράστε ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε μια επαναχρησιμοποιήσιμη μάσκα. Τα καλύτερα υλικά για να την φτιάξετε είναι το βαμβάκι, το φυσικό μετάξι ή το καπιτονέ βαμβακερό υλικό
  • Χρησιμοποιήστε τα γάντια σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες όπου αυτά είναι απαραίτητα
  • Αν πρέπει αν χρησιμοποιήσετε γάντια η μάσκα μιας χρήσης φροντίστε να διαχειριστείτε τα απορρίμματά σας ορθά δείτε εδώ πως

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

Με πληροφορίες από: www.citytosea.org.uk

Close