Με την έναρξη του νέου έτους ο περισσότερος κόσμος θέτει τους στόχους του για την νέα χρονιά φτιάχνοντας μια λίστα με αυτά που θέλει να επιτύχει ή αλλιώς το νιου γιαρζ ρεζολούσιον για να είναι και πιο κατανοητό από όλους! Αυτή η λίστα λοιπόν αποτελείται από πολλά θΑ, θΑ, θΑ κάτι σαν προεκλογική ομιλία την οποία θέλουμε να πιστέψουμε και η αλήθεια είναι πως για λίγο το καταφέρνουμε αλλά, κατά βάθος μέσα μας ξέρουμε ότι όλο αυτό είναι μια φούσκα που θα σκάσει, κάτι που συμβαίνει αμέσως μετά από τις εκλογές. Έτσι γίνεται λοιπόν και πολλές φορές με τους στόχους για την νέα χρόνια, η φούσκα σκάει λίγο καιρό αφού έχουμε ξεκινήσει τα μεγαλεπήβολα μας σχέδια.

Αυτό συμβαίνει για πάρα πολλούς λόγους, πρώτα απ’ όλα το timing είναι λάθος γιατί η νέα χρονιά είναι απλά ημερολογιακά η νέα χρονιά. Προσωπικά, μου αρέσει να θέτω τους νέους προσωπικούς μου στόχους μετά τα γενέθλιά μου και τις καλοκαιρινές διακοπές όπου έχω την τύχη να συμπίπτουν. Όσο για τους πιο μικρούς στόχους μου αρέσει να τους θέτω κάθε Δευτέρα ή απλά όταν έχω την ενέργεια, τη διάθεση και την έμπνευση για να το κάνω. Πολλοί life coaches υποστηρίζουν ότι η κατάλληλη περίοδος αποδεδειγμένα για να βάλεις στόχους είναι η αρχή της άνοιξης. Οι περισσότεροι φίλοι μου θέτουν τους στόχους τους τον Σεπτέμβρη καθώς είναι η αρχή του φθινοπώρου ή αλλιώς η αρχή της ακαδημαϊκή χρόνιας, που την έχουμε συνδυάσει με την έναρξη των σχολείων, των πανεπιστημίων κ.ο.κ. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι το πότε θα βάλουμε τους στόχους μας είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

Το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς στην θέσπιση στόχων είναι οι ίδιοι οι στόχοι, ειδικά όταν αυτοί είναι μη ρεαλιστικοί. Η λύση σε αυτό είναι να θέτουμε πιο μικρούς στόχους που ανταποκρίνονται στις δυνάμεις μας ώστε σιγά σιγά να φτάσουμε τον μεγάλο στόχο που έχουμε, με αυτόν τον τρόπο δεν θα τα παρατήσουμε μετά από λίγο καιρό. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει γυμναστεί ποτέ και θέλει να ξεκινήσει να γυμνάζεται, άμα βάλει στόχο να το κάνει 6 φορές την εβδομάδα για μια ώρα κάθε πρωί το πιο πιθανό είναι να τα παρατήσει μετά από μια εβδομάδα το πολύ. Ενώ, άμα πει πως θα περπατάει για μια ώρα 3 φορές την εβδομάδα και σιγά σιγά και σταδιακά να προσθέτει και πιο πολύ άσκηση είναι πιο πιθανό να τα καταφέρει.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε καθόλου στόχους γιατί, χωρίς στόχους τα όνειρά μας δεν θα μπορέσουν να γίνουν ποτέ πραγματικότητα. Απλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να ξέρουμε πού πατάμε και να βάζουμε πολλούς μικρούς στόχους που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έτσι ώστε μια μέρα να καταφέρουμε να πιάσουμε τον μεγάλο μας στόχο που συνήθως δεν είναι κάτι που το κατακτάς αμέσως.

Για κάποιους λοιπόν μπορεί το ξεκίνημα της νέας χρονιάς να είναι ιδανικό για νέους στόχους και για άλλους όχι. Δεν έχει σημασία τόσο το πότε θα βάλουμε τους στόχους αλλά κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Προσωπικά, η πρώτη φόρα που ένιωσα ότι θέλω να βάλω στόχους με το που ξεκίνησε το νέο έτος ήταν η χρονιά που είχα ξεκινήσει το site. Οπότε, κάθε νέα χρονιά από τότε βάζω στόχους για την πορεία του site οι οποίοι συνδέονται φυσικά με τους περιβαλλοντικούς “πράσινους” στόχους μου. Φέτος λοιπόν αποφάσισα να τους μοιραστώ και μαζί σας.

Οι περιβαλλοντικοί/site στόχοι μου για τον 2020 είναι:

  • Να ευαισθητοποιήσω όσο περισσότερο κόσμο γίνεται για περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και στο να τους παροτρύνω να ζήσουν μια ζωή πιο φιλική προς το περιβάλλον
  • Να βρω τρόπους και λύσεις ώστε οι αναγνώστες μου να τα καταφέρουν
  • Να δείξω τι μπορεί να προσφέρει ο μινιμαλισμός στην ζωή μας
  • Να μεγαλώσει η παρέα του GReenLiving.gr
  • Να περιορίσω όσο περισσότερο μπορώ την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων
  • Να παραβρεθώ σε πολλά οικολογικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις και συνέδρια
  • Να οργανώσω τουλάχιστον μια εθελοντική δράση
  • Να αγοράζω second hand ρούχα και να επιδιορθώνω αυτά που έχω
  • Να μην αγοράζω πράγματα που δεν χρειάζομαι (λίγο ακόμα και θα τα καταφέρω)
  • Να στηρίζω όσο περισσότερο γίνεται μικρούς παραγωγούς
  • Να μαγειρεύω όσο φαγητό χρειάζεται και όχι παραπάνω και να τρώω όλο το φαγητό μου….. για να μην δημιουργώ food waste
  • Να μην δίνω υλικά δώρα σε φίλους μου αλλά να επενδύω τα χρήματα ώστε να τους “αγοράζω” εμπειρίες (ταξίδια, συναυλίες κλπ)
  • Να συνεχίσω και να βελτιώσω το zero waste lifestyle μου

Last but not least, να ξεκινήσω αυτή την στήλη στο site τύπου blog όπου θα γράφω πιο προσωπικά άρθρα για τις εμπειρίες μου, τις σκέψεις μου και τη ζωή μου, σε περιβαλλοντικά και μη ζητήματα, με αυτό το άρθρο να είναι το πρώτο μου!

Αυτά προς το παρόν…σας εύχομαι το 2020 να είναι η πιο δημιουργική, η πιο γεμάτη και η πιο αισιόδοξη χρονιά της ζωής σας και μην ξεχνάτε πως η ευτυχία είναι επιλογή οπότε επιλέξτε τη!

Εσείς θέσατε τους περιβαλλοντικούς σας στόχους ή όχι ακόμα;

Τα λέμε σύντομα, GReeNtings,

Fenia Kal

Close